Astrea breadcrumb logo

Medische echo's

Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hogere frequentie dan het menselijk oor kan horen. Het wordt ook wel ultra-geluid genoemd. Inwendige organen weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid wordt opgevangen en elektronisch omgezet tot een afbeelding. Op deze manier kunnen wij de organen en andere structuren van uw kindje bekijken.

Medische echo's die wij aanbieden

Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een echo die plaatsvindt tussen week 7 en week 8 van de zwangerschap.
Het voornaamste doel van een vitaliteitsecho is om te kijken of er een levend vruchtje in de baarmoeder groeit. Door het termijn en de grootte van het kindje is deze echo vaak een inwendige (vaginale) echo.

Termijnecho

Deze echo wordt uitgevoerd tussen de 10-12 weken zwangerschap. Op basis van deze echo meten we de kopstuitlengte van het kindje en hierop wordt de bevallingsdatum bepaald.

13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 wordt er een 13 weken echo aangeboden. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind en is een onderdeel van een wetenschappelijke studie. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap.

De belangrijkste informatie over de 13 weken echo kun je lezen in de folder  “De 13weken echo en de 20 wekenecho” en op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Deze informatie krijg je via je verloskundige in een zogenaamd counselingsgeprek.

20 weken echo

Tussen de 18 en 22 weken van de zwangerschap wordt een SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) aangeboden. Met als doel de groei van de baby en het vruchtwater te beoordelen. Tevens wordt er gekeken of er ernstige lichamelijk afwijkingen zijn bij het kindje.

De meeste kinderen komen gezond ter wereld. Aangeboren lichamelijke afwijkingen komen relatief weinig voor. Slechts bij 2-4% van de zwangerschappen wordt voor of na de geboorte een aandoening vastgesteld. Een klein aantal van die aandoeningen wordt opgespoord met behulp van echoscopisch onderzoek.

De belangrijkste informatie over de 20 weken echo kun je lezen in de folder “Informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek” en op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Deze informatie krijg je via je verloskundige in een zogenaamd counselingsgeprek.

Groei echo

Een groei echo is bedoeld om de groei van het kindje te beoordelen. Tijdens deze echo worden de hoofd- en buikomtrek en het bot in het bovenbeen gemeten. De metingen worden in een groeicurve uitgezet, waarna duidelijk wordt of de groei volgens verwachting is of niet. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta.

Liggingsecho

Aan het einde van de zwangerschap, rond de 36 weken, wordt een liggingsecho gemaakt. Deze echo is specifiek bedoeld om te beoordelen of het kindje in de hoofdligging ligt.

Placentalokalisatie

Soms wordt bij een 20 weken echo gezien dat de placenta dichtbij of over de baarmoedermond ligt.

Rond 32 weken wordt dan opnieuw gekeken of de placenta omhooggetrokken is door de groei van de baarmoeder en hoever de placenta van de baarmoedermond ligt.

De ligging van de placenta wordt beoordeeld door middel van een inwendige echo. Op deze manier kan nauwkeurig worden bepaald hoe ver de placenta van de baarmoedermond verwijderd is.

Echo's i.v.m. bloedverlies

Bloedverlies komt geregeld voor in de zwangerschap. Dit is altijd een reden om contact op te nemen met de verloskundige (vooral als het helder van kleur is).

 

Als je bloedverlies hebt, overleg dan met de verloskundige. Meestal kan je op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo. Dit verandert de uitkomst van de zwangerschap niet, maar je hebt waarschijnlijk wel behoefte aan geruststelling. Heb je veel bloedverlies, neem dan meteen contact op.

 

We bekijken met de (vaginale) echo of het hartje klopt en waar het bloed vandaan komt. Soms is niet duidelijk te zien waar het bloedverlies vandaan komt, maar is het toch een geruststelling om het hartje te zien kloppen.

Echo bij spiraalcontrole

Voor het plaatsen van een spiraal wordt er een echo gemaakt om te bekijken hoe de stand van de baarmoeder is. Ook kunnen we kijken of er geen myomen of andere bijzonderheden zijn. Na het plaatsen van de spiraal kijken we nogmaals of de spiraal op de goede plek zit.

 

6 weken na het plaatsen van de spiraal wordt er een nacontrole gepland, ook dan bekijken we met de echo of de spiraal op de goede plek zit.

Wij staan voor je klaar!

Bij vragen of meer informatie kun je telefonisch contact met ons opnemen via 077 – 3230864. Je kunt ook meteen een medische echo inplannen.